Varsta minima de pensionare:70ani, speranța medie de viață: 68 de ani!

Shtiu! pare o cretinitate, dar care s-ar putea produce in viitor…Dreptul la pensie al romanilor va deveni doar o notiune teoretica in contextul in care varsta de pensionare ar putea fi crescuta la 70 de ani, desi speranta de viata este de 68 de ani!

Aceasta majorare a varstei de pensionare, care ar urma sa se faca treptat, pana in anul 2050, a fost „recomandata” autoritatilor de la Bucuresti de catre Banca Mondiala, ca masura preventiva impotriva prabusirii fondului de pensii. 

Potrivit BM, deficitul din sistemul de pensii in Romania va depasi 5% din Produsul Intern Brut  pana in 2020. 

Raportul dintre populatia de peste 65 de ani si cea cu varste intre 20-64 de ani va creste de la 23,6% in 2005 la 56,6% in 2050, mai spune documentul mentionat.

„Metoda Bismarck”, aplicata in Romania

Putina lume stie ca parintele sistemului public de pensii este celebrul cancelar german, unificatorul Germaniei,Otto von Bismarck.

Asadar, actualul sistem public de pensii, cel putin in Europa, dateaza, ca si concept, de aproximativ 150 de ani. Cu alte cuvinte, este „un pic” cam depasit.

De asemenea, varsta de pensionare de 62 de ani, doar pentru barbati, deoarece pe vremea aceea femeile nu erau angajate, a fost stabilita tot de Bismarck, personal.

Interesant de amintit este modul in care, se spune, a stabilit Bismarck aceasta varsta.

A cerut o analiza privind speranta de viata si a rezultat varsta de 60 de ani. „Foarte bine”, ar fi spus Bismarck, „Atunci ii scoatem la pensie la 62 de ani, ca sa nu mai apuce niciunul si sa ramanem noi cu toti banii„.

Cinic si pragmatic, dar a functionat 150 de ani. Se pare, insa, ca e nevoie de o noua „reforma”, gen Bismarck, care in Romania pare a se aplica: vom iesi la pensie la doi ani dupa ce, teoretic, nu o vom mai putea incasa

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: